Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, så ring på vagttelefon +45 70 23 60 61
Forsiden / Nyheder / Nyheder i Økolariet gør "Kloakken" klammere end nogensinde
DATO
30. januar 2023

Nyheder i Økolariet gør "Kloakken" klammere end nogensinde

Ved du ikke, hvad du skal lave i weekenden? Så deltag i Økolariets åbningsfest 4. og 5. februar og oplev på tæt hold, hvad sker på vandets vej fra dit toilet til Vejle Fjord. Vejle Spildevands kloakudstilling er udvidet med ”Kludder i kloakken” og ”Bedre Badevand”.

I weekenden åbner Økolariet efter to måneder, hvor de har arbejdet benhårdt på at opdatere og lave helt nye udstillinger. Også ”Kloakken”, hvor Vejle Spildevands har flere udstillinger, er enten blevet opdateret eller udvidet med spændende nyheder. Og ”Kloakken” er klammere og mere spændende end nogensinde før.

Få en klam oplevelse i kloak-simulatoren

Som det eneste sted i Danmark kan du i en kloak-simulator fortsat opleve, hvordan det er at gå rundt i en kloak og på nært hold se, hvad der sker med vandet, efter du har skyllet det ud i håndvasken eller toilettet. På vejen møder du levende rotter, der lever i sidegangene til det store kloakrør, du går rundt i. Du møder også lort og ting, som absolut ikke skulle have været smidt i toilettet. Derfor indeholder udstillingen også det talende toilet, så du kan finde ud af, hvad du egentligt må smide i toilettet.

Og det er desværre fortsat et stort problem, at folk smider ting i toilettet, som skulle have været i skraldespanden. Det skaber kludder i kloakpumperne. Og det er lidt af et det lortejob at skille sådan en pumpe ad. I ”Kludder i kloakken” kan du se, hvordan en pumpe, der er stoppet til med vådservietter og hår, ser ud. De modige kan også stikke hænderne ind i følehullerne og mærke alle de ulækre ting, der gennem tiden er skyllet ud i kloakken. Leguanen Lars, der engang blev fisket op af et renseanlæg, ligger også og breder sig i et rør.

Fra kloakvand til rent badevand

Når vi tænder for vandhanen, bliver rent vand til spildevand, som ender i kloakken. Heldigvis er vi gode til at rense vandet for i sidste ende at udlede det i fjorden og på den måde være med til at sikre rent badevand. I en ny model kan du hjælpe kloakmesteren med at forbinde rørene, så vandet kan blive ledt gennem rensningsanlæggets mange processer på Vejle Renseanlæg for til sidst af blive udledt som rent badevand i Vejle Fjord.

Bedre badevand til alle

Den sidste – og også spritnye – udstilling er ”Bedre Badevand”. Her kan du bl.a. se en tegnefilm med sjove lydeffekter. Den viser, hvordan kæmpe underjordiske ”spildevandsmotorveje”, uden fare for overløb, leder store mængder regn- og spildevand direkte til rensningsanlægget i Vejle. Her har ny renseteknologi øget kapaciteten, og på den måde sikres bedre badevand til alle.

Gode vaner

Økolariets rolle er at formidle tunge emner til noget forståeligt - og give brugbar viden, som man kan tage med sig hjem, så man måske ændrer på sine vaner og adfærd. Dette er i tråd med Vejle Spildevands mål om at informere kunderne om, at deres egen adfærd har betydning for både spildevandsregningen og miljøet.

Økolariets åbningsfest er 4. og 5. februar og foregår på Dæmningen 11, 7100 Vejle. Det er som altid ganske gratis entre. Der er åbent fra kl. 10-16. 

Om Vejle Spildevand og Økolariet

Økolariet er et videns- og oplevelsescenter om bæredygtighed, natur, miljø, klima og energi.

Økolariet ejes og drives af Vejle Kommune og med Ressourcer & Genbrug og Vejle Spildevand som faste samarbejdspartnere. Vejle Spildevand indgår derfor i Økolariets udstillinger – særligt i den del, som hedder ”Kloakken”

  • Få en tur i en kloak-simulator og oplev, hvad der sker med vandet, efter du har skyllet det ud.
  • Mød det talende toilet og bliv klogere på, hvad du må smide i toilettet.
  • Se en tilstoppet kloakpumpe, når der er kludder i kloakken (nyhed)
  • Hjælp kloakmesteren med at forbinde rørene i et nyt computerspil, så vandet kan blive ledt gennem rensningsanlæggets mange processer (nyhed)
  • Se udstillingen ”Bedre badevand” og tegnefilmen med sjove lydeffekter, som viser, hvordan nye ”spildevandsmotorveje leder store mængder regn- og spildevand direkte til rensningsanlægget (nyhed)

Prøv "Det talende toilet" og find ud af, hvad du må smide i toilettet.

Besøg "Kludder i kloakken" og se, hvordan en tilstoppet pumpe se ud

KONTAKTPERSON

SENESTE NYHEDER
Tysk delegation fik viden om energiproduktion hos Vejle Spildevand

18. juni 2024

Besøg fra Tyskland: Viden om energi på tværs af grænser

Læs nyhed

Bedre Badevand Logo

12. juni 2024

Ét spor spærret på Horsensvej i Vejle torsdag i 24 og i uge 25

Læs nyhed

Byggeri Af Lagertank På Vejle Renseanlæg

13. maj 2024

Rekordstore investeringer i kloakker og renseanlæg i 2023

Læs nyhed

1 Ny Teknologi Renser Større Mænger Spildevand Claus Christensen

02. maj 2024

Ny teknologi reducerer Vejles største overløb markant

Læs nyhed

DATO
30. januar 2023
KONTAKTPERSON

This is not for humans ceo@vejlespildevand.dk