Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, så ring på vagttelefon +45 76 81 08 00
Forsiden / Nyheder / Dine toiletbesøg gavner den grønne transport
DATO
20. december 2022

Dine toiletbesøg gavner den grønne transport

Langt størstedelen af Vejle Spildevands energiforbrug kommer fra virksomhedens egen biogas- og solcelleproduktion. Nu kører de fleste af virksomhedens biler også på el, som produceres af dit spildevand.

Vejle Spildevand har nu i alt 4 elbiler.

Der er penge i skidtet - sådan bogstaveligt talt. For Vejle Spildevand nøjes ikke med at rense spildevandet, så det ikke skader vandmiljøet. Virksomheden udnytter også renseprocesserne og resterne til at producere til eget brug og til dig som kunde. Selvom det ifølge Claus Christensen, produktionschef i Vejle Spildevand, nok er de færreste, som i det daglige tænker over, at der faktisk bliver udvundet el og varme, når de skyller ud i toilettet, tager brusebad eller bruger håndvasken:

- Vi har siden 2010 udvundet el og overskudsvarme fra renseanlæggets processer til at blive selvforsynende og til at opvarme både huse og virksomheder i Vejle Kommune, ligesom vi udnytter det slam, der er til overs, når vandet er renset, til gødning til oplandets marker.

Vejle Spildevand leder dog hele tiden efter nye muligheder for at blive selvforsynende, og derfor var det naturligt at købe elvarevogne og bruge den el, som virksomheden producerer, da virksomhedens bilpark skulle udskiftes. Vejle Spildevand har i løbet af efteråret fået i alt 3 nye el-biler, så virksomheden i dag har i alt 4 el-biler.  

Lige siden virksomhedens start i 2010 har der været fokus på at blive selvforsynende og udnytte vandets ressourcer, men i 2019 satte Vejle Spildevand for alvor turbo på energiproduktionen, da virksomheden investerede i en ekstra og mere effektiv gasmotor, som betyder, at Vejle Spildevand i dag producerer energi til langt størstedelen af eget energiforbrug.

Sidste år producerede Vejle Spildevand 9.500.000 kWh energi ud af spildevandet. Det svarer fx til den strøm, som ca. 2100 familier bruger på et år. 

Solceller som supplement til energiproduktionen

Langt størstedelen af Vejle Spildevands energiproduktion stammer fra biogasproduktionen, men som et supplement har virksomheden også investeret i solceller på administrationsbygningen og garagen på Toldbodvej i Vejle, ved Give renseanlæg, ved Brejning renseanlæg og senest ved Haraldskær renseanlæg, hvor det hidtil største anlæg er etableret. Dette solcelleanlæg forventes at kunne producere 230.000 kWh årligt. Det svarer til den mængede strøm, 51 familier bruger på et år.

 

Fakta: Sådan bliver dit spildevand til grøn el og varme

  • Vi skiller vand og slam ad.
  • Vi sender slammet i rådnetanke, hvor bakterierne ”spiser” slammet.
  • Når bakterierne går i slammet, dannes biogas.
  • Biogassen driver gasmotoren, som genererer strøm og varme.

Halvdelen af varmen bruger Vejle Spildevand selv til at holde biogasproduktionen i gang med opvarmning af biogasreaktorer og til at opvarme egne bygninger – og nu også som el strøm til de nyindkøbte varebiler. Den resterende halvdel får vejlensere med fjernvarme glæde af, fordi den leveres som fjernvarme til fjernvarmenettet.

KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

SENESTE NYHEDER
DJI 0310

21. marts 2024

Se byggeriet af lagertank med plads til 5 mio. liter vand

Læs nyhed

Teknikhus Egtved

29. februar 2024

Lukning af Egtved renseanlæg: Teknikhus på plads

Læs nyhed

Bedre Badevand Låg På Tank 1

08. februar 2024

Låg på næsten 300 ton markerer en vigtig milepæl

Læs nyhed

DJI 0017 Web

07. februar 2024

6 gange så meget vand som normalt blev renset

Læs nyhed

DATO
20. december 2022
KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

This is not for humans ceo@vejlespildevand.dk