Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, så ring på vagttelefon +45 70 23 60 61
Forsiden / Nyheder / Vejle Spildevand fuldender overvågning af overløb
DATO
4. april 2022

Vejle Spildevand fuldender overvågning af overløb

Vejle Spildevand har netop afsluttet monteringen af 30 nye målere på overløbsbygværker, så nu har selskabet elektronisk overvågning på alle overløb i Vejle Kommune. Det giver mere sikre data om overløb.

Elektriker Henrik Pedersen har netop monteret den sidste af 30 nye målere og dermed sætter Vejle Spildevand gang i en komplet overvågning af overløb.

Henrik Pedersen monterede de nye målere. Her ses han ved et overløbsbygværk i Gravens.

Fra kvalificereret estimat til sikre data

Det er ikke nyt for Vejle Spildevand at måle på antallet af overløb. Det har selskabet gjort i en lang årrække.

Chef for produktion Claus Christensen forventer ikke, at data fra de nye målere kommer til at give store udsving i de tal, som selskabet hvert år indberetter til Miljøstyrelsen.

Han fortæller: ”Det er ikke vores indtryk, at de 30 overløbsbygværker har udgjort et problem ift. overløb, men med monteringen af de nye målere fuldender vi overvågningen af overløb og sikrer, at vi ikke overser noget. Vi går fra et kvalificeret estimat til sikre data.”

Det er målere som disse, der nu fuldender Vejle Spildevands overvågning af overløb

Ny teknologi

Tidspunktet for de nye målere er ikke tilfældigt, fordi den teknologiske udvikling har givet en ny mulighed for at opsætte målere. Tidligere var det nødvendigt, at målerne skulle tilsluttes strøm – og det krævede, at Vejle Spildevand havde en teknisk installation med strøm, som fx en pumpestation.

De nye måler bruger en teknologi, hvor enhederne kører på batteri, og derved kan de installeres på overløbsbygværker, hvor det tidligere var vanskeligt at få dem sat op.

Bedre viden om overløb

Claus Christensen forklarer, at målerne giver flere typer af information: ”De nye målere kan vise antallet af overløb, og hvor lang tid hvert overløb varer. Målerne kan også levere andre typer af data, som giver en bedre viden om overløb”.

Andre typer af data kan være den såkaldte fortyndingsgrad, som viser, hvor meget regnvand og hvor meget spildevand overløbet indeholder. Hvis overløbet indeholder store mængder regnvand, bliver naturen mindre påvirket af et overløb.

De 30 nye målere er opsat på overløbsbygværker i forskellige områder, bl.a. Vejle, Give, Jelling og Gravens. 

Overløb er en nødventil for kloaksystemet

Et overløb er en slags nødventil for kloaksystemet. Når det regner kraftigt, kan der opstå situationer, hvor renseanlæggene og kloakkerne får tilført så meget vand på én gang, at de ikke kan følge med.

Til sådanne situationer er der lavet en slags nødventiler, kaldet overløbsbygværker, som leder spildevandet forbi renseanlægget og ud i et vandløb eller i havet. Vandet renses dog gennem et mekanisk filter, hvor de største dele som fx toiletpapir fjernes. Spildevandet er desuden fortyndet med regnvand.

109 overløbsbygværker

I Vejle Kommune findes der 109 overløbsbygværker. Vejle Spildevand arbejder på at nedbringe antallet af overløbsbygværker ved at modernisere kloaksystemet. Arbejdet foregår bl.a. i Bredballe og Egtved. Det kan ikke løses i et snuptag, men kræver et langt sejt træk, som fortsætter i de kommende år.

KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

SENESTE NYHEDER
Byggeri Af Lagertank På Vejle Renseanlæg

13. maj 2024

Rekordstore investeringer i kloakker og renseanlæg i 2023

Læs nyhed

1 Ny Teknologi Renser Større Mænger Spildevand Claus Christensen

02. maj 2024

Ny teknologi reducerer Vejles største overløb markant

Læs nyhed

Gravemaskine i gang med kloakforbedringer

16. april 2024

Kirkebakken i Børkop spærres for gennemkørsel fra uge 19

Læs nyhed

DJI 0310

21. marts 2024

Se byggeriet af lagertank med plads til 5 mio. liter vand

Læs nyhed

DATO
4. april 2022
KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

This is not for humans ceo@vejlespildevand.dk