Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, så ring på vagttelefon +45 76 81 08 00
Forsiden / Nyheder / Skån kloakken for andefedtet fra mortensaften
DATO
2. november 2020

Skån kloakken for andefedtet fra mortensaften

I mange køkkener står menuen på andesteg mortensaften d. 11. november, men en del glemmer, at fedtet ikke må komme i håndvasken. Du risikerer nemlig at stoppe afløbet, og det kan blive en bekostelig og besværlig affære. 

Skån kloakken for andefedtet fra mortensaften. Du risikerer at stoppe afløbet

Når andestegen kommer ud af ovnen, kan det være fristende at hælde det overskydende fedt ned i afløbet. Claus Christensen er ansvarlig for driften af Vejle Spildevands otte renseanlæg og 2000 km kloakrør, og han forklarer, hvorfor man netop skal undgå det: ”Når fedtet fra andestegen afkøler, så størkner det og sætter sig fast på indersiden af kloakrørene, og du risikerer, at afløbene stopper til. Det kan både blive et problem for dig som husejer og for os her i Vejle Spildevand.”

Stopper dit afløb på din egen grund, skal du måske have en slamsuger til at spule rørene, og den regning står du selv med. Stopper kloakrørene i den del af kloaksystemet, som Vejle Spildevand har ansvaret for, skal en eller flere spildevandsoperatørerne straks kaldes ud for at løse problemet. Så uanset hvor fedtet stopper kloakrørene, er det en unødvendig ekstraregning, som i sidste ende havner hos kunderne.

Klar opfordring, som gælder hele året

Claus Christensen oplever, at problemet med fedt vokser i julemånederne, hvor mange danskere har tradition for at spise and, gås og flæskesteg. Hans opfordring er derfor klar: ”Skån kloakken for fedtet fra mortensaften.” Generelt opfordrer han til, at man aldrig bruger toilettet eller håndvasken som skraldespand. Den anbefaling gælder hele året – og ikke kun til mortensaften og julen.  

Spildevandsoperatør Brian Hansen Holm sørger for driften af Vejle renseanlæg, og han er en af de medarbejdere, som Vejle Spildevand kalder ud, når kloakrørene stopper til. Han opfordrer til, at du skåner kloakken for andefedtet fra mortensaften. 

Fedtet skal ud med det organiske affald

I stedet for at hælde fedtet i kloakken, skal det i de grønne poser og lægges i beholderen til det organiske affald. Kommer fedtet direkte fra ovnen, skal du lade det køle af, inden du kommer det i posen.
En anden mulighed er også at bruge andefedtet i madlavningen – fx fungerer andefedtet som en god base til sovs, eller du kan give rødkålen lidt mere smag.

Lav hjemmelavet fuglefoder

Hvis fedtet ikke er saltet, kan du lade fuglene få glæde af det med en omgang hjemmelavet fuglefoder.  Bland fedtet sammen med fuglefrø, hæld det i en halv kokosskal, et plasticbæger eller en anden lille form, træk en snor igennem det, og lad det størkne. 

Fire nemme forslag til, hvad du kan gøre af andefedt:

  • Brug fedtet som base til sovs
  • Brug fedtet i rødkål
  • Brug fedtet til fuglefoder
  • Læg fedtet i organisk affald
KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

SENESTE NYHEDER
Benjamin Og Kristian

21. august 2023

Elever er blevet en fast del af holdet

Læs nyhed

361938269 745111967621267 6063791408331180401 N

08. august 2023

Mød os til Vejle Fjordfestival

Læs nyhed

IMG 0471

20. juni 2023

Nu har vi også øjne i luften

Læs nyhed

IMG 0441

08. juni 2023

Servicetjek af slusen

Læs nyhed

DATO
2. november 2020
KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion