Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, så ring på vagttelefon +45 70 23 60 61
Forsiden / Nyheder / Priserne stiger overalt - også lille prisstigning på spildevand
DATO
7. december 2022

Priserne stiger overalt - også lille prisstigning på spildevand

Stigende priser på energi og øgede investeringer betyder, at Vejle Spildevand for første gang i fem år hæver prisen. Fra 1. januar 2023 stiger prisen med seks procent fra 40 kr. til 42,50 kr. pr. m3 inkl. moms.

Klimaforandringer og en fortsat øget bosætning og erhvervsudvikling medfører øgede investeringer. Samtidig rammer de stigende energipriser nu også Vejle Spildevand – og dermed også forsyningsselskabets kunder.

- Vi har i mange år ikke hævet prisen, men fra 1. januar 2023 ser vi os desværre nødsaget til at give prisen et lille hak opad. Til gengæld forventer vi ikke flere prisstigninger i de kommende år, siger Mikael Schultz, der er direktør i Vejle Spildevand.  

Investeringer for 380 mio. kr. de næste to år

Mikael Schultz fortæller, at prisstigningen skyldes stigende omkostninger til bl.a. el, ligesom prisen på de kemikalier, som selskabet bruger til at rense vandet, er steget med 30 % det sidste år. Samtidig skruer selskabet op for investeringerne og investerer for yderligere 70 mio. kr. pr. år de næste to år, så Vejle Spildevand sammenlagt investerer for 380 mio. kr. i 2023 og 2024.

Svend Erik Nielsen, bestyrelsesformand i Vejle Spildevand, glæder sig over, at der kun er tale om en lille prisstigning:

- Vi vil altid gerne holde priserne i ro for vores 35.000 kunder. Jeg er derfor glad for, at vi på trods af de store stigninger på energimarkedet kun er nødt til at hæve prisen en smule. Samtidig glæder jeg mig over, at vi nu sætter turbo på investeringer, som i sidste ende kommer kunderne og miljøet til gode.

Prisen stiger fra 40 kr. til 42,50 kr. pr. m3 inkl. moms. En typisk husstand med to voksne og to børn afleder i gennemsnit 130 m3 spildevand om året. I dag betaler husstanden 5.200 kr. om året for afledningen. Fra og med 1. januar 2023 skal husstanden i stedet betale 5.525 kr. Det vil sige, at der er tale om en stigning på 325 kr. om året.

Fortsat byggeboom påvirker budgettet

- Vejle Spildevand er et aktieselskab, der er 100 % ejet af Vejle Kommune, og vi må ikke generere et overskud, siger Mikael Schultz og uddyber:  

- Det, kunderne betaler til os, bliver derfor brugt til at drive og vedligeholde kloakker og renseanlæg, til at klimasikre Vejle mod oversvømmelser og til at investere i løsninger, der både gavner miljøet og sikrer indtægter, som gør det billigere at være kunde hos os.

Helt konkret kommer indtægterne de næste år til at gå til bl.a. byggemodninger. Ifølge Mikael Schultz bruger selskabet mere end tre gange så meget som tidligere på nye parcelhus- og erhvervsgrunde:

- Tidligere bruge vi 20 mio. kr. på byggemodninger om året, men i 2022 har vi afsat hele 60 mio. kr. i budgettet for at kunne følge med udviklingen.

Derudover bruges der også en stor sum til at afslutte projekt Bedre Badevand, som Vejle Spildevands bestyrelse sagde ja til forrige år. Projektet er et af de største projekter, selskabet har sat i verden, og kommer til at reducere antallet af overløb til den indre del af Vejle Fjord til et minimum. Resultatet er bedre badevand til vejlenserne. Projektet forventes afsluttet i 2024.

Derudover fortsætter selskabet med at klimasikre og kloakseparere i hele kommunen, så Vejle Kommune er bedst muligt rustet til de stigende regnmængder. 

Sådan bliver pengene investeret

Vejle Spildevand har budgetteret med, at hver gang kunderne betaler 100 kr., så går 60,85 kr. til investeringer, der forbedrer både klimasikringen - og transporten og rensningen af spildevand.

Priser for 2023

Se priser for 2023

KONTAKTPERSON

SENESTE NYHEDER
Egtved Renseanlæg Udefra 1

24. juni 2024

Slut med at rense spildevand på Egtved Renseanlæg

Læs nyhed

Tysk delegation fik viden om energiproduktion hos Vejle Spildevand

18. juni 2024

Besøg fra Tyskland: Viden om energi på tværs af grænser

Læs nyhed

Bedre Badevand Logo

12. juni 2024

Ét spor spærret på Horsensvej i Vejle torsdag i 24 og i uge 25

Læs nyhed

Byggeri Af Lagertank På Vejle Renseanlæg

13. maj 2024

Rekordstore investeringer i kloakker og renseanlæg i 2023

Læs nyhed

DATO
7. december 2022
KONTAKTPERSON

This is not for humans ceo@vejlespildevand.dk