Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, så ring på vagttelefon +45 70 23 60 61
Forsiden / Nyheder / Energikrisen kan påvirke vores håndtering af spildevand - så spar på vandet
DATO
19. december 2022

Energikrisen kan påvirke vores håndtering af spildevand - så spar på vandet

Det er de færreste, som ser en kobling mellem strøm og vand, men den nuværende energikrise kan - hvis vinteren bliver lang, og strømmen ryger - påvirke vandet i vandhanen, brusebadet og toilettet og den efterfølgende håndtering af vandet.

Myndighederne har varslet risiko for planlagte strømafbrydelser, de såkaldte ”brownouts”, i vinteren 2022-2023 som følge af den internationale energikrise. Samtidig vil den manglende kapacitet i det danske elnet også kunne volde problemer.

Brownouts vil blive gennemført, hvis der i en kort periode er behov for at reducere strømforbruget i Danmark. Strømafbrydelserne vil ramme ét område ad gangen i korte perioder, så strømforsyningen kun er lukket lokalt i maksimalt to timer. Hensigten er at undgå blackout, dvs. national nedlukning.

Afbrydelser af to timers varighed

Hvis det sker, vil det ramme forsyningen af drikkevand og håndteringen af spildevand. Derfor er energi- og forsyningsselskaber i hele landet i gang med at forberede sig – også Vejle Spildevand:

- For Vejle Spildevands vedkommende vil en strømafbrydelse f.eks. ramme vores mange pumper, der flytter vandet væk fra private husstande og virksomheder til renseanlæggene - og digitale processer og styresystemer på vores renseanlæg, siger Claus Christensen, chef for produktionen i Vejle Spildevand, og han kommer med dette vigtige råd:

- Det bedste, du kan gøre, er ikke at bruge vand, hverken fra vandhanen eller på toilet eller badeværelse. På den måde passer vi alle sammen på vores vandledninger og kloakker og hindrer overløb med spildevand til boliger eller vandmiljø, indtil strømmen er tilbage, og vores systemer fungerer igen.

Styr på spildevandet

Da nedlukningen kun varer op til to timer, regner Vejle Spildevand ikke med, at der bliver problemer med spildevandet:

- Vi har testet vores pumper og systemer, og de har kapacitet til at fungere uden strøm 2-4 timer, og de varslede strømafbrydelser varer maksimalt to timer. Men hvis der i forbindelse med strømafbrydelsen også er skybrud eller meget kraftig regn, vil vi kunne opleve problemer. Derfor er opfordringen herfra også, at man sparer på vandet, hvis en strømafbrydelse bliver aktuel.

Find gode råd på vejlespildevand.dk/energikrise

Vejle Spildevand har på deres hjemmeside samlet alle informationer om betydningen af strømafbrydelser for vandforsyningen og en række tips til, hvordan du som forbruger kommer godt igennem en eventuel strømafbrydelse både før, under og efter en strømafbrydelse.

Besøg www.vejlespildevand.dk/energikrise

Vejle Spildevand vil melde planlagte strømafbrydelser ud til sine kunder via hjemmeside, Facebook og sms-service. Hvis du ikke allerede er tilmeldt Vejle Spildevands sms-service, kan du gøre på Vejle Spildevands hjemmeside.

Tilmeld sms-service

Desuden vil strømafbrydelser blive meldt bredt ud af relevante myndigheder, så snart en planlagt strømafbrydelse bliver nødvendig, da det vil være en national krisesituation.

KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

SENESTE NYHEDER
Tysk delegation fik viden om energiproduktion hos Vejle Spildevand

18. juni 2024

Besøg fra Tyskland: Viden om energi på tværs af grænser

Læs nyhed

Bedre Badevand Logo

12. juni 2024

Ét spor spærret på Horsensvej i Vejle torsdag i 24 og i uge 25

Læs nyhed

Byggeri Af Lagertank På Vejle Renseanlæg

13. maj 2024

Rekordstore investeringer i kloakker og renseanlæg i 2023

Læs nyhed

1 Ny Teknologi Renser Større Mænger Spildevand Claus Christensen

02. maj 2024

Ny teknologi reducerer Vejles største overløb markant

Læs nyhed

DATO
19. december 2022
KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

This is not for humans ceo@vejlespildevand.dk