Kontoret er lukket. Har du et akut kloakproblem, ring på vagttelefon +45 70 23 60 61
Forsiden / Nyheder / Toiletgas varmer Vejles huse op
DATO
16. december 2019

Toiletgas varmer Vejles huse op

Vejle Spildevand har fået en ny gasmotor, som producerer grøn strøm til dig og varmer dit hus op. Den nye miljøinvestering vil i løbet af nogle år vil være med til at gøre Vejle Spildevand selvforsynende på grøn energi

Det kræver meget energi, når dit spildevand fra toilettet skal ledes gennem kloakkerne og behandles på renseanlægget. Men spildevandet indeholder også store mængder energi og næringsstoffer, og det udnytter Vejle Spildevand. Købet af endnu en gasmotor gør det muligt at få langt mere ud af gassen og samtidig reducere CO2-udledningen ved spildevandsrensning.
Siden 2014 har Vejle renseanlæg produceret mere energi end anlægget forbruger, og nu øges produktionen af el. Derfor forventer Vejle Spildevand nu at komme tættere på ambitionen om at producere mere el, end selskabets 9 renseanlæg og 400 pumpestationer samlet set forbruger. Selskabet forventer også i løbet af nogle år at kunne omlægge 100 % til grøn energi.

  • Hos Vejle Spildevand vil vi gerne tage ansvaret for at værne om miljøet. Derfor ser vi det som én af vores fornemste opgaver at effektivisere og udnytte de ressourcer, vi har. Hvad der er en større investering nu og her, er på den lange bane til gavn for os alle, siger Mikael Schultz, direktør hos Vejle Spildevand.

Lavere priser på vand til forbrugeren
Når gassen afbrændes i motoren, produceres der grøn el og varme, som sælges til energileverandøren TVIS, der leverer til Vejle Fjernvarme.  Vejle Spildevand får derudover et grønt tilskud for den grønne el, det sælger, og den økonomiske gevinst kommer forbrugeren til gode: 

  • Når vi reducerer vores udgifter på elregningen, så reduceres vores driftsbudget også. Det betyder i sidste ende, at vi kan tilbyde forbrugeren lavere priser på vandafledning, siger produktionschef hos Vejle Spildevand, Claus Christensen.

Brian Hansen Holm, som arbejder med drift, service og vedligehold i Vejle Spildevand ses her ved den nye gasmotor (tv.), som er forbundet til renseanlæggets rådnetank (th.). Slammet fra Vejlegensernes spildevand transporteres til rådnetanken, og ved forrådnelsen af slammet dannes der biogas, som ledes over i gasmotoren

Vejle Spildevand fik sin første gasmotor i 2001, som sidenhen er blevet udskiftet til en mere effektiv motortype, og den nye gasmotor er i stand til i endnu højere grad at udnytte gassen. Tilsammen producerer de to gasmotorer nu næsten 900 kW i timen. Det svarer til mere end 1700 familier el-forbrug.

Gasmotoren er en investering på ca. 4 millioner og forventes at være tjent ind i løbet af 6-8 år. Den er placeret på Vejle Spildevands anlæg i Vejle Midtby, hvorfra selskabet udvinder langt størstedelen af sin energi. Derudover producerer fire af selskabets mindre anlæg energi ved hjælp af solceller.

Godt samarbejde med TVIS og Vejle Fjernvarme
Produktionschef Claus Christensen fremhæver også det gode samarbejde med TVIS og Vejle Fjernvarme, hvor afsætningen af fjernvarme nu er sikret i mange år fremover. En ny kontrakt og investering i en større kapacitet på varmeafsætningen har sikret, at vejlegensernes huse i mange år fremover kan opvarmes af gas fra deres egne toiletter.

Sådan her ser der ud inde i maskinrummet på den nye sorte gasmotor, som omdanner biogassen til elektricitet og varme

KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion

SENESTE NYHEDER
Bølgen

05. juli 2022

Klimaprojekt Østbyen klar til at tage imod masser af vand

Læs nyhed

DJI 0236

30. juni 2022

Vejle Spildevand fejrer Tour de France med kæmpe cykel på renseanlæg

Læs nyhed

7.A. Fulgte Vandets Vej I Klimaprojekt Østbyen 1

02. juni 2022

7.a. fulgte vandets vej i Klimaprojekt Østbyen

Læs nyhed

Billede 01 06 22 1153

01. juni 2022

Lukning af fire overløb i Bredballe er med til at sikre det blå flag

Læs nyhed

DATO
16. december 2019
KONTAKTPERSON
Billede af Claus Christensen
Claus Christensen
Chef for Produktion