Forsiden / Nyheder / Nyt forsøg skal sætte smæk på bakterier i biogasproduktion
DATO
21. juni 2019

Nyt forsøg skal sætte smæk på bakterier i biogasproduktion

På Vejle renseanlæg har Teknologisk Institut og BIO-AQUA A/S netop sat to forsøgsreaktorer op, som skal undersøge, om produktionen af biogas kan gøres mere effektiv. Plastlegemer skal sætte smæk på bakterierne. 

Driftoperatør Henrik Knudsen viser de plastlegemer, der er kernen i forsøget. Den sorte tank bag ham er den ene af de to forsøgsreaktorer.

I Teknologisk Instituts laboratorium har Christian Holst Fischer og hans kolleger udviklet en metode til producere mere biogas. Metoden handler om at give bakterierne i en biogasreaktor bedre muligheder for at leve. Jo bedre levevilkår for bakterierne – jo bedre mere biogas, kan de producere.

”Vi giver bakterierne bedre levevilkår ved at lægge plastlegemer ned i reaktorerne i biogasproduktionen. Bakterierne vil sidde fast på plastlegemerne, og vi får derved flere bakterier inde i reaktoren. Vi prøver med andre ord at sætte smæk på biogasproduktionen,” forklarer Christian Holst Fischer, som er faglig leder for bio- og miljøteknologi på Teknologisk Institut. 

Gode data

I laboratoriet har forsøget vist fine resultater, og nu er turen kommet til at teste i en større skala. Det sker på Vejle Spildevands renseanlæg i Vejle, hvor to reaktorer er sat op. Den ene reaktor er konstrueret med den nye metode med plastlegemer og den anden er uden – på den måde kan der komme gode, sammenlignelige data ud af forsøget.

”Fordelen ved at koble to forsøgsreaktorer på Vejle Spildevands renseanlæg er, at vi følger den almindelige drift på anlægget og derfor kan få afprøvet metoden med plastlegemer i virkelighedstro omgivelser,” forklarer Christian Holst Fischer. Han håber, at forsøget kan vise, at biogasreaktorerne kan producere biogas på meget kortere tid.

Nyt Forsoeg Skal Saette Smaek Paa Bakterier I Biogasproduktion 2

De to forsøgsreaktorer er opstillet i denne container på Vejle renseanlæg

Vejle Spildevand følger projektet med stor interesse

I Vejle Spildevand følges forsøget også med stor interesse. ”I Vejle Spildevand arbejder vi hen mod, at vores renseanlæg bliver CO2-neutrale. Det gør vi bl.a. ved at øge produktionen af grøn energi. Derfor er det interessant for os, hvordan produktionen af biogas kan øges,” fortæller Claus Christensen, som er chef for produktion i Vejle Spildevand.

Hos Vejle Spildevand sørger driftsoperatør Henrik Knudsen for, at reaktorerne kører, som de skal. Han tjekker løbende, at der er tilstrækkeligt flow i systemet, og tre gange om ugen udtager han prøver, som Teknologisk Institut analyserer.

Forsøget varer seks måneder

I første omgang skal de to reaktorer køre med slam fra renseanlægget, og efter sommerferien ændres indholdet til at være madaffald. Forsøgsreaktorerne forventes at køre i et halvt år, hvorefter forsøget evalueres. Forsøget er støttet af Miljøstyrelsen og foregår i et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Vejle Spildevand, BioAqua, KomTek, Xylem Water Solutions Denmark Aps og EXPO-NET Danmark A/S .

 

Fakta om forsøget

  • Forsøgsreaktorerne fylder hver 2,5 m3.
  • Forsøget varer seks måneder
  • Forsøget er støttet af Miljøstyrelsen
  • Forsøget er et samarbejde mellem Teknologisk Institut, Vejle Spildevand, BioAqua, og KomTek, Xylem Water Solutions Denmark Aps og EXPO-NET Danmark A/S .
KONTAKTPERSON
Claus Christensen
Chef for Produktion
76 41 37 80

SENESTE NYHEDER
DSC5845

07. november 2019

Vejle Spildevand fastholder priserne for 2020 trods rekordstore klimainvesteringer

Læs nyhed

DSC5900

05. november 2019

10.000 liter vand testede nyt klimaprojekt

Læs nyhed

20191030 203503

31. oktober 2019

Locumskoncert på Vejles største toilet

Læs nyhed

PUBLISERET IMG 20181210 115045 36 D18 48256 1.0

23. oktober 2019

Kom til indvielse af klimaprojekt på Vestbanevej i Vejle

Læs nyhed

DATO
21. juni 2019
KONTAKTPERSON
Claus Christensen
Chef for Produktion
76 41 37 80

Ved at bruge denne side accepterer du, at vi anvender cookies til at forbedre din brugeroplevelse. Se mere om vores cookie- og persondatapolitik.

Ok